Ako viac snívať a porozumieť svojim snom

Ako viac snívať a porozumieť svojim snom

Sny sú pre nás stále veľkou nezmámou. Ako ich vnímať? Prečo niekto sníva viac ako iný? A ako si sny zapamätať? Ako si ich vysvetliť a pochopiť ich? Majú pre náš život reálny prínos?

Možno aj ty, tak ako ja, sa pýtaš tieto otázky. Postupne ako snívam, tak sa učím snom porozumieť a nachádzam odpovede. Sny sú ako život, postupne odkrývajú posolstvá. Nie vždy ich ihneď pochopíme, ale s odstupom času im môžeme porozumieť, ak sa tomu otvoríme.

Pre mňa sú sny cestovaním v čase a priestore. Vraciame sa v nich do minulosti a navštevujeme viaceré alternatívy našej budúcnosti. Sú mostom k nepoznanému svetu v nás a komunikačným kanálom našej duši.

Logická myseľ je na sny krátka, tu s ňou nepochodíš, ona im nerozumie, lebo na to nebola vytvorená. Ak chceš viac porozumieť svojím snom, tak zabudni na logiku a začni dôverovať svojim pocitom, intuícii a symbolom.

Prečo niektorí ľudia vôbec nesnívajú?

Skôr by som povedala, že si svoje sny vôbec nepamätajú, lebo podvedome nedovolia svojej duši cestovať a odpútať sa z tela a od mysle.

Prečo?

Veľa ľudí sa boja nepoznaného, čo nedokážu pochopiť a tak radšej, ako by to išli preskúmať, zatvoria predtým dvere. A ešte väčší počet ľudí sa bojí samých seba, svojich schopností a potenciálu, lebo v seba neveria. “Čo, ak by bola naozaj pravda to, čo dokážem? Čo, ak mám yužívať naplno svoj potenciál a schopnosti? Je to vôbec možné?”

Spomínam si na film The Truman Show, v ktorom hral Jim Carry. Príbeh o mužovi, ktorý od malička vyrastal vo fiktívnom svete. 24 hodín denne ho snímali kamery a on to nevedel. Myslel si, že žije normálny život a pritom bol zavrený v obrovskom filmovom štúdiu. Uveril tomu, lebo to bol jediný svet a pravda, ktorú poznal. Až do určitého momentu, keď prišla láska a začal si všímať čudné okolnosti. Pozri si ten film. Na konci zistil, že skutočný svet je von mimo filmového štúdia, ktoré dovtedy považoval za svoju jedinú realitu.

A takto je to aj s nami a našimi predstavami o tom, čo je možné a nemožné. Kým môžeme a nemôžeme byť. Ak si myslíš, že to, ako teraz poznáš svoj svet, je jediná realita. Môžeš sa dosť mýliť a tým limitovať.

Ďalej som zistila, že ľudia málo snívajú, ak nespia v dobrom prostredí s dobrou energiou. Pred dvomi rokmi som ošetrila svoj byt od negatívnych energii v priestore, ako je spodná voda, elektromagnetická polia a iné zóny a otočila som si posteľ podľa feng shui do svetovej strany, z ktorej mi v noci prúdi životná energia. Odvtedy mám oveľa viac životnej energie, inšpirácie a snov. Každú noc snívam, ráno sa budím oddychnutá, mám vnútornú motiváciu a cítim sa viac prepojená so svojou intuíciou a poslaním. Cítim sa akoby silnejšia.

Príčinou toho, že si nepamätáš svoje sny, môže byť aj veľmi aktívna myseľ. Večer si líhaš do postele a hlave ti víri milión myšlienok, nevieš ich utíšiť. A to spôsobuje, že sa nevieš uvoľniť a nadľahčiť svoje bytie, aby tvoja duša mohla ísť cestovať časom cez sny. Tvoja myseľ je kotva, ktorá ťa drží pri zemi.

Ako si zapamätať sny?

  1. Než zaspíš, či si ľahneš do postele, skús sa najskôr uvoľniť. Lež a zhlboka dýchaj. Povedz sama sebe, že si želáš mať príjemný spánok a chceš snívať. Podstatné je, aby si skúsila ukľudniť svoju napätú myseľ a emócie. Prípadne si daj pred spaním príjemný kúpeľ s levanduľou a morskou soľou, ktorý očistí tvoje emócionálne a mentálne telo. Odporúčam ti aj vyskúšať meditáciu svetelné prúdy >>
  2. Keď už si uvoľnená a ideš zaspávať, tak vyšli svoj zámer cez myšlienku a pocit: “Nech túto noc snívam a ráno, keď sa budím, si svoj sen pamätám a hneď si ho zapíšem.” Niekedy to vyjde na prvýkrát, niekedy nie, treba trénovať a vytrať.
  3. Na nočný stolík si polož pero a papier a hneď, ako sa zobudíš zo sna, tak sen zapíš na papier. Ja mám na sny špeciálny zápisník, ako keď máš denník. Sen zapíš bez rozmýšľania, bez prikrášľovania detailov k príbehu sna. Popíš, čo si videla, čo si cítila a symboly, ktoré tam boli.

Ako si vysvetliť a pochopiť sny?

Podľa toho, čo som zatiaľ odpozorovala a prežila, je podľa mna niekoľko druhov snov.

Sú sny, v ktorých sa vraciam do minulosti a tým nemyslím len minulosť v tomto živote, ale minulosť vývoja mojej duše, niektorí to volajú minulé životy. Prečo sa tam vôbec cez sny vraciame? Karma! Sú tam pre nás dôležité informácie, vysvetlenia a pochopenie, ktoré nás oslobodia (od karmy, limitácie a blokov) v súčasnom živote. Ak si dovolíš to v sebe iba precítiť a prijať to ako možnosť, začneš nachádzať a vidieť spojitosti.

Sú sny, v ktorých cestuješ do budúcnosti. Do jednej z možných variantov budúcnosti, lebo tú nikto nepozná a neustále sa mení podľa toho, ako sa tu a teraz rozhoduješ a konáš v živote. Avšak poznám ženy, ktoré majú sny o blízkej budúcnosti, vidia presné obrazy, konkrétnych ľudí a vedia nimi veľakrát dotyčnej osobe pomôcť alebo aj zachrániť život. Netreba to podceňovať, je to dar. Niekedy nie je ľahké pre tieto informácie a intuíciu k nám počas dňa preniknúť, lebo je v našej mysli príliš veľa šumu. A tak prídu v noci, keď sme uvoľnení. A či im venujeme pozornosť, dôležitosť a snažíme sa im porozumieť, je už naše rozhodnutie a chuť spoznať seba a svoj potenciál.

A potom som odpozorovala tretí druh snov, ktorý nie je na úrovni duše, ale mysle. Kde sa splietajú myšlienky, zážitky a obrazy, ktoré si zažila počas dňa. Je to akoby myseľ pracovala aktívne, aj v noci.

Naučila som sa rozpoznávať tieto sny na základe pocitov a toho, čo v nich vidím. Mám sny, keď sa ráno zobudím a neviem, kde som, stále som akoby v tom sne. Poznáš ten pocit? Niekedy v prvé sekundy alebo aj minúty po prebudení neviem rychlo prísť na svoju identitu, čas alebo miesto, kde sa nachádzam. Po takýchto snoch, kde duša naozaj cestovala inam, sa treba vedieť uzemniť. Fyzický pohyb a cvičenie je najúčinnejšie. Energia sa skoncetruje do tela a nie je rozptýlená.

Na tejto stránke som našla veľa zaujímavých myšlienok a vysvetlení, ako chápať a pristupovať ku snom. 

Majú pre náš život sny reálny prínos?

Väčšinou sa význam snov pre náš život ukáže až v čase. Nie je podstatné ich analyzovať, ale ich zapisovať a čítať ako príbeh. Dôverovať svojím pocitom a symbolom. A snažiť sa ich prepájať a chápať s tým, čo sa teraz deje v tvojom vnútri, v živote a vo vzťahoch.

Avšak sny môžu mať pre teba aj rýchlejší reálny prínos, ak sa naučíš s nimi pracovať.

Keď som žila v Malajzii a pracovala som intenzívne so Silvovou metódou, tak som sa naučila, že svoje sny môžem využívať vedome. Sny sú cesta, ako môžeš komunikovať so svojou dušou, nachádzať smerovanie a odpovede. Je to jednoduchá technika, ale treba ju skúsiť a trénovať.

A to napríklad vtedy, ak máš v živote nejakú dôležitú otázku, a nevieš sa rozhodnúť. Alebo si na križovatke, prechádzaš zmenou a hľadáš podporu. Nerozumieš tomu, čo sa ti v živote deje. Hľadáš odpovede na jednoduché, ale aj zložité otázky. Opýtaj sa a cez sen môžeš dostať svoju odpoveď. Nemusí prísť vždy ako jasná správa, ale bude podaná tak, aby si ich pochopila. Sny sú nadherným komunikačným nastrojom s vyším vedomím, energiou, dušou, Bohom, akokoľvek to nazveme.

Keď ležíš v posteli, tak predtým, ako zaspíš a potom, ako vyčistíš svoju myseľ, polož si jednu jasnú otázku, na ktorú hľadáš odpoveď. Polož ju sama v sebe a choď spať.
Daj mi prosím v komente vedieť, ako sa ti v tom darí?
Aké sny máš?
Ako sa ti darí, si sny zapamätať?

Skúšaj, snívaj a objavuj svoj krásny vnútorný svet 🙂
Ktorý je oveľa väčší, ako si teraz možno myslíš 🙂

Katarína Zacharová

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komenty
0
Would love your thoughts, please comment.x